Jak se stavěla naše terasa z dřevoplastu

Jak se stavěla naše terasa z dřevoplastu

 Pokud nás sledujete na sociálních sítích, jistě vám neušlo, že jsme si letos, na jaře roku 2022, nechali postavit novou venkovní terasu. A protože na ni dostáváme hodně dotazů, v tomto článku najdete malé shrnutí, jak probíhal výběr materiálu, proč jsme se rozhodli pro dřevoplast a jak probíhala stavba terasy.

 

V loňském roce jsme zrušili bazén, který jsme zabetonovali a udělali jsme si z něj dočasně terasu s menším posezením na léto a podzim. Nevyhovovala nám ale prostorově a pochopitelně ani vzhledově. Letos jsme proto měli v plánu terasu rozšířit a posunout na lepší úroveň. Rozhodli jsme se ji nechat na jaře zvětšit a obložit dřevoplastem, tedy terasovými prkny z WPC, která jsou v podstatě bezúdržbová – nemusejí se natírat.

Umístění nové terasy a řešení podkladu

Plochu jsme rozšířili až za roh vedle domu, kam se dá vstoupit přímo ze zimní zahrady. Tady se součástí terasy stala i naše slivoň.

Prostor mimo dům jsme ohraničili betonovými obrubníky a novou část zasypali štěrkem.

Vznikl ale výškový rozdíl mezi novou štěrkovou částí a zabetonovaným bazénem. Řešením bylo, že jsme část podkladní konstrukce postavili na rektifikační terč Buzon, které jsou šroubováním snadno výškově nastavitelné na milimetr přesně na jakoukoliv výšku potřebujete. Vytvořil se tak schod přesně do výšky betonové části.

Terče Buzon jsou opravdu šikovné, hodně robustní a snesou i vysokou zátěž. Postaví se na zámkovou dlažbu nebo betonovou dlaždici, aby měly pořádně stabilní základ a na ně se položí podkladní hranoly. Pak už stačí jen namontovat terasová prkna.

Šikovné je, že terasa nemá žádné pevné základy. Tak, jak se dá relativně rychle nainstalovat, tak se dá i demontovat.

Jak jsme vybírali materiál na terasu

Pro stavbu terasy jsme si vybrali firmu Fasády & Terasy z Prahy. Přivezli nám vzorečky dřevoplastových prken, protože vždy je lepší vybírat z materiálu, který máte v ruce, než z fotek někde na Internetu nebo v katalogu. Můžete si také vše porovnat přímo na místě s okolím.

Zvolili jsme plný profil, který se dá řezat třeba i do oblouků a zatáček. Hlavně má ale také větší nosnost, což potřebujeme, abychom mohli na terasu umístit více nábytku, květináčů, třeba i slunečník, a přivítat početnější návštěvu.

V nabídce plných wpc prken, která mají tloušťku 2,3 cm a šířku 15 cm, je hned 6 odstínů: dva šedé odstíny (světlejší a tmavší), odstín mattone (cihlově červenohnědá), teak, terra a tmavě hnědý odstín marrone.

Šedé odstíny na mě osobně působily už docela moderně, což není úplně náš styl, ale někomu naopak mohou díky tomu vyhovovat. Přestože máme dům šedo-bílý, a tak trochu by se mohl tedy šedý odstín prken nabízet, tak nám nejvíce do oka padl odstín terra. Taková přírodní barva někde mezi béžovohnědou a šedou, která, jak se ukázalo, krásně ladí k našemu ratanovému nábytku, květináčům, betonovému sloupku na domě i kamenným zídkám v zahradě.

Na prknech se nám také líbí, že se dají použít z obou stran. Buď můžete mít navrch hladký povrch nebo protiskluzově jemně drážkovaný, takový vroubkovaný. My zvolili hladkou variantu.

Podívejte se na videa z výběru a stavby terasy

Video o přípravě a výběru materiálu najdete tady v Reels na našem Instagramovém profilu.

Video ze samotné stavby terasy a z jejího zabydlování pak pod odkazem tady.

Další fotky a videa najdete na Instagramu ve výběru WPC terasa.

Jak se taková terasa instaluje a jak probíhala samotná montáž konkrétně té naší terasy se dočtete ve článku „Jak se stavěla WPC terasa pro Ateliér Můj Domov“ na blogu firmy Fasády & Terasy.

Výsledek – terasa jako venkovní obývák

Konečně tedy máme prostor pro všechny potřebnosti i zbytečnosti a máme je pěkně na jednom místě. Propojili jsme dům i terasu se zahradou, když chceme sluníčko, máme sluníčko, když si přejeme naopak stín, máme stín, a konečně tak můžeme tvrdit, že máme venkovní obývák.

Odpovědi na časté dotazy k naší wpc terase a k jejímu vybavení:

Déšť a ...

  • … terasa: Déšť nevadí, terasa je dřevoplastová a odolná vlhkosti i jiným povětrnostním vlivům.
  • zahradní nábytek: Déšť nevadí, nábytek je z umělého ratanu.
  • koberec: Déšť nevadí, koberec je venkovní, takže pokud zmokne velmi rychle schne a hlavně nepřijímá nečistoty (podařilo se mi ho po čerstvém sekání zašlapat zelenou šťávou z trávy a všechno pomocí vapky je fuč) Opět jako nový!

Nábytek na zahradě

  • Nábytek je z umělého ratanu.
  • Všechny polstry a polštáře uklízíme do 2 beden (největší, které v ČR seženete), jedna má objem 770l. Jeden box nám uskladní všechny hlavní polstry z křesel a gauče. Druhý pak všechny drobné polštářky, podsedáky k jídelnímu stolu a tak.
  • Konferenční stolky jsou podnožky ke křeslům s bílým potahem (potah byl původně modrý) nechávali jsem si ušít nové, pratelné, ze starého potahu na Ikea sedačku EKTORP. Dále jsem nechával na stolky uříznout sklo, tedy buď je tam sklo nebo je k nim i polstr v případě, že chceme používat jako podnožky ke křeslům

Slunečník

  • Slunečník po rozložení zakryje cca třetinu terasy, má 4x4 metry a betonové kostky jsem si odlíval sám, do vyrobených rámečků. Na výšku má jedna dlaždice 11 cm.

Dřevěná stěna za terasou

  • Dřevěná stěna se závěsy je samostatně stojící paraván z plotovek. Také vlastní výroby.

 

Na našem Facebooku i Instragramu najdete velké množství fotek i ze zahrady a terasy a z jejího zabydlování a používání. Pokud vás něco inspiruje, tak mnohé doplňky najdete tady na webových stránkách v našem e-shopu.